Om pärlmakeriet

Vackert halsband med handgjorda glaspärlor. Varför inte gå en kurs själv? Läs mer om kurserna på Pärlmakeriet, eller botanisera i webbutiken.

Jag sitter i verkstan och tillverkar en pärla på beställning till en kund.

OM PÄRLMAKERIET

Jag heter Carina Flodin, grundade Stockholms Pärlmakeri år 2006 och har sedan dess haft ett passionerat förhållande till att skapa pärlor som jag sedan kombinerar ihop till ett vackert smycke.


Tekniken som jag använder mig av heter Lampwork, där råmaterialet i form av glasstavar hettas upp under en låga och formas till någonting unikt.


Pärlmakeriet står för skicklighet och kvalité. Varje smycke som jag tillverkar är ett unikt hantverk, som bara finns i ett exemplar. Som bara du har.


Min inspiration kommer från bl a äldre porslin och textilier, dess färg och form.

Ladda ner CV här:


Ladda ner mitt CV .pdf


Samarbeten

Charlston-stjärnan gör jag i samarbete med Monika Palmquist, som gjort mönstret och är upphovskvinnan till stjärnanr.

Läs mer om stjärnorna här

Tillverkning av glaspärlor & avspänning

Efter att glaspärlan tillverkats under en låga på ca1600 grader så avspänns den i en ugn. Varför man gör detta är för att garantera att pärlan är fri från stress. Arbetar man som pärlmakare bör man kunna garantera detta som ett tecken på skickligt hantverk och kvalité.

Varför blir det då stress? När glaset smälts i lågan och formats på stålpinnen så utsätts det för stora temperaturskillnader, speciellt om man lägger in flera färger och mönster, vilken ma ofta gör. Avspänningen sker i en glasugn med styrning. Styrningen gör så att man kan ställa in uppvärmningshastigheten och nedkylningshastigheten till den tid som glaset kräver. Glasmolekylerna går då samman i ugnen och stressen försvinner.


Rengöring

Efter att glaspärlan är avspänd så görs den ren. Inuti pärlan finns rester av separator. Det är något som ofta finns kvar när man köper pärlor i pärlbutiker med billig import, det ser ut som ett kalklager inuti hålet. Separatorn slipar jag bort med hjälp av en diamantfil, piprensare eller liknande. Hålet på pärlan ska gå inåt och inte vara vasst. Man kan slipa det med en diamantborste så det blir jämnt, men det är inte det ultimata.


Material

Jag använder mig av Effetre, Vetrofondglas,Reichenbach,Ornela, Double Helix och CIM vid tillverkning av mina pärlor. Dessa glas är kompatibla med varandra och har Coe 104. Jag använder även Dichroic glas med Coe 104.


Hyra glasstudio

Heldag 700:-

Timtid första timmen 110:- följande timmar 90:-


Kurser

Kurser kan bokas för max 2 personer per tillfälle. En kursdag kostar 1400:- 10 -16. För mer info maila till carina@parlmakeriet.com


Mina utbildningar

Jag har fortlöpande studerat och skaffat mig en gedigen utbildning i mitt arbete. Nedan redovisar jag i urval de skolor och kurser jag gått sedan starten av Pärlmakeriet.


Ravsstedhus Juni 2006

lärare Connie Sörensen

Ravstedhus Oktober 2006 lärare Connie Sörense

Ravstedhus Oktober 2007 lärare Connie Sörensen

Bifrost studiglas Juni 2008 lärare Leah Fairbanks

Ravstedhus Pärlkurs 2009 lärare Connie Sörensen

Facet Design Holland 2009 Workshop Masterclass to master glass lärare Corina Tettinger

Facet Design Holland 2009 Workshop Frogs and Lizards lärare Corina Tettinger

Facet Design Holland 2009 Workshop Florals lärare Corina Tettinge

Moeslundglas 2011 lärare Melanie Mortell

Ravstedhus 2013 Angela Meier perlaperla.ch

Moeslund glas 2014 Astrid Riedel

Söglas 2018 Holly Cooper


 Mässor

Wertheim glasmässa Oktober 2012

Flame off Tuffnell April 2013 Silverstone


Länkar i Pärlmakeriets nätverk


www.norrteljemusteri.se

www.singochoklad.se